Hårfrisör - Aktuell information om HårfrisörHår

Hår

Hår består av proteiner som växer ut från hårsäckarna hos både människor och djur. Dessa proteiner som bygger upp håret kallas keratin och bygger även upp naglarna. Nu förtiden har inte håret så stor praktiskt nytta hos människor förutom att vara förskönande men hår kan också anses förfulande.

Tidigare hade människors hår funktionen är isolera kroppen från kyla eller värme, men även att håret minskade friktionen mellan huden under armarna eller i skrevet. Håret i armhålorna och könshåret hjälper också till att sprida människans doft bättre men det är inte så uppskattat nu. Håret som växer ovanför ögonen, ögonbrynen t.ex. hjälper till att hålla svett borta från ögonen.

Hår hos djur

Hos djur används håret på många olika sätt. Piggsvinets hår eller taggar kan skydda mot rovdjur, kattens långa hårstrån eller morrhår används som väldigt känsliga morrhår. Den del av håret på djurens kropp som inte har någon annan funktion är att täcka djur kallas nästan alltid för päls.Nytta av håret

Som sagt så har människor ringa nytta av sitt eget hår men har under lång tid nyttjat andra djurarters hår. De vanligaste man tänker på är att människor under årtusenden värmt sig med djurpälsar eller haft djurplädar som liggunderlag. Senaste århundradena har djurens hår också används för att göra madrasser av taglet från hästen men även i t.ex. fiolstråkar.

Tjock och tunt hår

Totalt har människor omkring fem miljoner hårsäckar fördelade ganska jämnt över kroppen. Normalt har man cirka 60.000 - 100.000 hårstrån på huvudet. Beroende på hårfärg växer håret olika tät och är olika tjockt. Mörkt hår är oftast tjockare än ljust men det ljusa håret växer tätare än det mörka.

Typer av hår

Håret som växer på huvudet kallas terminalhår. Det finns totalt 3 typer av hår på människor:

Lanugo hår

Lanugo hår är den typ av mycket fint hår som finns på fosters och nyfödda barns kroppar och kan liknas vid djurs päls. Lanugohår kan även vuxna få på kinderna eller på underarmarna vid svält men även människor som lider av anorexia.

Vellushår

Vellushår är de oftast ljusa och mycket tunna håren som växer på hela kroppen utom på handflator, under fotsulor samt på läppar och ögonlock. Vellushåret bidrar till att öka känseln för svaga beröringar och luftrörelser. Vid puberteten förändras hårsäckarna för vellushåret i vissa områden och bildar istället terminalhår i form av skägg i ansiktet, hår under armarna och pubishår.

Terminalhår

Terminalhår är det hår som växer på huvudet och som män har som skägg. Detta hår kan skifta i färg mellan individer och förändras under individens livslängd.

Vid vissa typer av håravfall, som man får när man blir äldre, så förändras håret och hårsäckarna från ha producerat terminalhår till producera vellushår och sedan inget hår alls.


För mycket hår

Många människor, framför allt kvinnor, vill gärna avlägsna sitt hår eller generande hårväxt. Det finns många metoder för att ta bort hår men alla metoder lyckas inte ta bort håret permanent.

För lite hår

Många mån och kvinnor tycker att de har för lite hår på huvudet och använder sig därför gärna av peruker, gör en hårförlängning eller rent av en hårtransplantation. Det är också vanligt att förlänga ögonfransarna så att de upplevs längre och tjockare.